Chuťově vyladěné pesto z thajské bazalky, které je připravené ve spolupráci s kreativní kuchařkou Chili Ta. Do pesta je přidáno kromě olivového oleje i dýňová semínka, lahůdkové droždí a pár kapek limetkové šťávy. Díky tomu stačí pesto už jen přimíchat k těstovinám, namazat na pečivo nebo z něj vytvořit salátovou zálivku.
Díky pestu bude výsledné jídlo chutnat tak, jako by vám ho připravovala přímo kuchařka Chili Ta.
Složení: Extra panenský olivový olej, dýňová semínka, thajská bazalka (12 %), limetková šťáva, sůl jedlá, lahůdkové droždí. Thajskou bazalku jsme natrhali přímo od českého pěstitele bylinek a do druhého dne zapracovali do pesta.
Hmotnost: 140 g
'Co pro vás znamená jídlo? Pro mě bylo odjakživa jedním velkým dobrodružstvím,' říká Martin Kudera, zakladatel Farmy Živina. 'To, že nejíst blbě je základ, jsem se naučil hlavně od mé babičky. Od dětství mi připomínala, že jíst se má vše v rozumné míře, že přidávat ovoce a zeleninu do každodenního příjmu má smysl a že je strava stavebním kamenem dobrého bytí. Moje gastro obzory se rozšířily už v 10 letech při cestě s rodiči do Kanady k našim známým, kteří nás tam provedli vyhlášenými gastropodniky. Už před dvaceti lety jsem ochutnal první sushi, učil se jíst humra a rozpoznat čerstvé dary moře od těch mražených. Kanada a Havaj mé chutě rozmazlily natolik, že jsem po návratu už nikdy nevkročil do školní jídelny a více času začal trávit doma v kuchyni. Vzdělával jsem se a zkoumal, jaký vliv má jídlo na naše zdraví, ekologii, udržitelnost a celkovou budoucnost lidstva. S pátráním po superpotravinách a jejich využití jsem objevil také kimchi. Shodou okolností jsem ho poprvé ochutnal v japonské restauraci a nakonec si ho zamiloval díky mému vietnamskému kamarádovi, který studoval v Koreji. Tento mix asijských vlivů vlastně vystihuje i to, co mě na asijské kuchyni baví – kombinace různých chutí, konzistencí a textur v sobě skrývá ohňostroj požitků a vjemů,' dodává.