Zeleninová bašta nebo také zeleninová hořčice od paní Fojtíkové je vyráběná z čerstvých surovin bez přidání barviva a různých náhražek. Připravuje se z rajčat, papriky, cibule, česneku, chilli papriky s přidáním soli, octu, oleje a hořčičného semínka dle starého moravského receptu. Zeleninová bašta je vhodná i pro bezlepkovou dietu, protože je zahušťována solamylem. Je vhodná jako příloha k masu grilovanému, pečenému, vařenému a také k uzeninám. Stejně tak ji můžete použít do salátů, masových rolád, k potírání masa, ochucení omáček, k pečení pod maso a na maso. Může se přidávat do různých dresingů, majonéz... Vše záleží jen na vaší fantazii.
Tato Zeleninová bašta je jemně křenová. Křen cítíte lehce na jazyku, nepřebíjí chuť hořčice, jen ji příjemně doplňuje.
Složení: 23% paprika, 23% rajčata, 23% cibule, 16% křen, ocet, olej, cukr, zahušťovadlo – bramborový škrob, česnek, sůl, alergen – hořčičné semínko, směs koření
Hmotnost: 370 g
Výživové údaje na 100 g: Energie 481 kJ/116 kcal, tuky 6,32 g, z toho nasycené mastné kyseliny 0,6 g, sacharidy 12,0 g, z toho cukry 8,6 g, bílkoviny 1,61 g, sůl 1,4 g.
Paní Fojtíková z Těrlicka už od roku 2012 vyrábí zeleninové hořčice registrované pod názvem Slezská zeleninová bašta. Domácí hořčice se vyrábí z nejkvalitnějších surovin (rajčata, paprika, chilli, cibule...). Veškerá zelenina je čerstvá a důkladně prověřená. Její výrobky prošly kompletními laboratorními testy na výbornou a do dnešního dne se jich prodalo přes 100.000. K zeleninovým hořčicím (kterých je dnes už celá produktová řada) se postupně přidala nakládaná zelenina, čatní, omáčky, kečup, zeleninové saláty a ovocné pochoutky. Všechny pod společnou značkou Fojtka.
V Těrlicku má paní Fojtíková malý obchůdek, kde ji můžete navštívit osobně a dozvědět se pár zajímavých příběhů z výroby i které z jejich výrobků nesou ocenění (jedno dokonce od hejtmana ;))